Eleccions catalanes del 27S al Vallès Occidental: una lectura electoral sobre el neoliberalisme

Elecciones-catalanas-20151Molts analistes fan les seves interpretacions dels resultats electorals del 27S utilitzant com a marc territorial Catalunya, províncies o municipis, i molts cops s’obliden d’un espai important; la comarca. Els principals criteris de divisió de les comarques, construïdes al 1936 i recuperades al 1987, era evitar el centralisme i unificar municipis fronterers amb realitats socials, econòmiques, culturals, i fins i tot naturals, similars.  La segona comarca amb més població de Catalunya, desprès del Barcelonès, es el Vallès Occidental amb una mica més de 900 mil habitants, en un total de 23 municipis. Una comarca que va ser un dels destins de la població emigrant de la resta d’Espanya als anys 50 i 60 a Catalunya, i que actualment té un 18% d’atur sent també la segona amb més PIB. Efecte que no elimina la desigualtat entre municipis, sent Badia un dels que té menys PIB per càpita i Matadepera dels que més de tota Catalunya.

Amb aquest context, l’atur (economia) i la nació (cultura), són dos assumptes principals a la realitat social, però sembla que el segon molt més a la realitat electoral. Si fem una anàlisis de les dades electorals comarcals, on va participar la xifra històrica del 78,78%, Junts Pel Sí va ser la primera força amb el 33,14% dels vots. Seguidament, com a principal oposició, Ciutadans va obtenir el 21,85%, acompanyada del PSC com a tercera millor candidatura amb el 14,08% i que va perdre ser la segona força del 2012. La quarta força la ocupa Catalunya Sí que es Pot (confluència entre Podem, ICV i EUiA)  amb l’11,67%, i finalment, entre els següents que tenen representació, la CUP amb 7,70% i el PP amb 7,41%. Per lo tant, l’ordre al Vallès Occidental va ser molt similar als resultats autonòmics, però hem de destacar una diferència clara que no hem de deixar de banda; la suma de tipologies.

Sobre la principal feble tipologia al debat nacionalista, les anomenades organitzacions independentistes, Junts pel Sí i CUP, han sumat 40,84% a la comarca, i els que podem etiquetar com a partits unionistes (Ciutadans, PP, PSC) fan més amb el 43,34%. I finalment, com al tercer bloc, es situen les forces que han volgut deixar en segon lloc el tema nacionalista, tot i ser central a la campanya, i treballar àrees econòmiques i socials, com Catalunya Sí que es Pot, Unió, Recortes Cero i Pacma. Aquestes 4 agrupacions sumen el 15,31%, tenint Catalunya Sí que es Pot la gran part amb el 11,67%. En comparació a Catalunya tenim que els independentistes han guanyat amb el 48,07%, els unionistes espanyolistes  queden amb el 39,02% i els no nacionalistes – si els etiquetem així – amb 12,60%. Per lo tant, al Vallès Occidental es pot comprovar com ha guanyat l’unionisme. Possiblement al tenir la particularitat de ser territori de molta població castellà parlant.

Però si en lloc d’analitzar la realitat electoral sota anem a l’àmbit econòmic i a la pugna neoliberalisme Vs antineoliberalisme en un context de creixement de les desigualtats per les retallades, podem veure com la comarca industrial del Vallès Occidental  sí que ha estat un dels llocs on la candidatura Catalunya Sí que es Pot ha obtingut més de la mitjana nacional del 8,6%, un total del 11,67%. Possiblement no han estat els resultat esperats però és una xifra que reflexa com el Vallès Occidental és un dels bastions de lluita on Catalunya Sí que es Pot faci créixer el debat contra el model econòmic que construeix les classes socials. Un objectiu que podrà tenir avanços si s’aconsegueix el punt d’equilibri amb l’altre única força antineoliberal del Parlament de Catalunya, la candidatura independentista de les CUP, unint forces contra les politiques d’austeritat. Una correlació de forces present al Vallès Occidental amb el 78,74% de vots a favor del neoliberalisme i 19,37% en contra.

Anuncios
Esta entrada fue publicada en Reflexiones escritas. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s